Psychedelische rock en electronica uit Californië

Yppah - Tiny Pause

November zit er bijna op en het einde van het jaar komt in zicht. Dat betekent slecht weer, feestdagen en natuurlijk allerlei jaarlijstjes. Men begint terug te kijken op het afgelopen jaar, soms een beetje weemoedig en nostalgisch. Het album van deze maand past goed in die setting: Yppah - Tiny Pause.

Joe Corrales Jr. ofwel Yppah is een producer uit Long Beach, Californië, die zijn sferische muziek uitbrengt op het label Ninja Tune. Als wij in een platenzaak iets vinden van Ninja Tune gaan we meestal direct over tot aanschaf, zonder het vooraf te beluisteren. Zó goed is dit befaamde label uit Engeland, maar vergeet alle bijbehorende sublabels niet. Counter Records is een van die sublabels, waarop Tiny Pause afgelopen maand is uitgebracht.

De muziek van Yppah balanceert tussen electronische rock, psychedelic, ambient en shoegaze. Zo ook zijn vierde album, speciaal voor onze leden in een opvallende “180g splattered green clear vinyl” uitvoering.

Dromerige melodieën, bigbeat-percussie, samples en tal van geluidseffecten vormen naast live-instrumentatie de basis voor de meeste nummers. Je zou het kunnen vergelijken met het eerdere werk van bijvoorbeeld Boards of Canada, Bonobo of Four Tet. Maar de typische stijl van producer Yppah blijft toch uniek en herkenbaar.

Naast deze mooie gatefold LP hebben we artwork van Julius van der Vaart toegevoegd aan het pakket. Julius is opgeleid tot beeldend kunstenaar, maar houdt zich de laatste jaren met zijn design-agency meer bezig met communicatie en interactief ontwerp. Tijdens het maken van tekeningen van planten luisterde hij naar dit album. Een per ongeluk bewogen foto van één van de tekeningen vond hij perfect passen bij de psychedelische muziek van Yppah. “Het was serendipiteit”, aldus Julius. Dat woord hebben we even moeten Googlen, maar toen we de betekenis vonden waren we het hiermee eens. En het resultaat mag er zijn. Kijk voor meer werk van Julius op juliusvaart.com.

Beluister "Bushmills" op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring