Briljante Braziliaanse soul compilatie

Tim Maia - Nobody Can Live Forever

Met deze selectie zetten we de traditie van Braziliaanse artiesten voort (juni 2015: Seu Jorge en juni 2016: Jorge Ben), maar wijken we ook af van ons eigen concept. Normaal gesproken selecteren we namelijk geen compilaties. Toch moet het bij wijze van uitzondering een keer kunnen en deze dubbel LP is te goed om te negeren: Tim Maia - Nobody Can Live Forever.

Sebastião Rodrigues Maia oftewel Tim Maia was op z’n zachtst gezegd een spraakmakend figuur. Geliefd en gehaat. Naïef en gehaaid. Onweerstaanbaar én onuitstaanbaar.

Maia groeide straatarm op in Rio de Janeiro, was van jongs af aan bezig met muziek en droomde ervan om het met zijn soul band te gaan maken in Amerika. Helaas kwam dat niet echt van de grond en werd hij terug naar Brazilië gedeporteerd, nadat hij werd opgepakt voor het roken van een joint in een gestolen auto.

Terug in het moederland kwam met zijn commerciële doorbraak ook het gevaar: Tim sloeg helemaal door in drank en drugs. Hij trouwde 5 keer, deelde LSD uit in het kantoor van het Philips label en sloot zich aan bij een sekte. Ook droegen al zijn albums dezelfde naam: Tim Maia, net als zijn eigen label Seroma. Zo zijn er nog tal van bizarre feiten, maar lees ze vooral lekker zelf in de schitterende gatefold hoes, die gebaseerd is op afbeeldingen uit het heilige boek van de sekte.

De man waar we dit allemaal aan te danken hebben is Yale Evelev. Naar eigen zeggen heeft hij er 10 jaar over gedaan om dit verzamelalbum samen te stellen. Voor ons gevoel duurde het net zo lang om de platen vanuit New York opgestuurd te krijgen. Evelev staat aan het hoofd van het label Luaka Bop, dat is opgericht door David Byrne (Talking Heads). Het is lastig kiezen uit het grote aantal waanzinnig goede releases van dit label, maar hopelijk heb je hiermee een mooi uitgangspunt om dit label verder te ontdekken.

Check hier een animatie over het leven van Tim Maia:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring