Het debuutalbum van "the saviours of rock-'n-roll"

The Strokes - Is This It

Waar was jij in 2001 toen The Strokes hun debuutalbum Is This It uitbrachten? Wij weten het nog wel. Als recalcitrante tieners brachten we menig tussenuur door met de muziek van deze groep uit New York, die later ook wel “the saviours of rock-‘n-roll” werd genoemd. Het album van deze maand heeft dan ook behoorlijke nostalgische waarde. Mocht jij nog onbekend zijn met de band, geen nood: als je één nummer van The Strokes leuk vind, dan vind je ze allemaal leuk.

Er was in die tijd nogal wat te doen om het album. De foto op de voorkant, met een dikke knipoog naar Spinal Tap, werd niet gewaardeerd in conservatief Amerika en moest worden vervangen. Ook het nummer “New York City Cops” (they ain’t too smart) werd vervangen na de aanslagen van 9/11. Desondanks werd de plaat een groot succes en zelfs verkozen tot album van het jaar door Time Magazine. Verder stond de band in het voorprogramma van The Rolling Stones, waardoor ze een nog groter publiek bereikten en grote invloed hadden op de nieuwe stroming van rockmuziek in de 21e eeuw. The Strokes stonden zonder twijfel aan de voet van het succes van bands als Franz Ferdinand, Arctic Monkeys en Kaiser Chiefs.

In de jaren na Is This It bracht de band nog een aantal albums uit, met wisselend succes. Tussen shows en opnames door, begonnen de heren aan verschillende solo-projecten. Frontman Julian Casablances, met zijn lage, monotone stem, richtte het label Cult Records op en werkte samen met o.a. Daft Punk, Santigold en Jack White. Dit label is trouwens ook de (nieuwe) thuisbasis van een aantal favoriete bands van ons, zoals Songhoy Blues en The Growlers.

Ergens halverwege 2016 bracht de band redelijk onverwachts weer een EP uit. De geruchten gaan dat er ook een nieuw album komt, maar tot die tijd hopen we dat je kan genieten van deze onvervalste klassieker.

Bekijk de clip van 'Someday' op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring