Kosmische funk uit 1979

Thesda - Spaced Out

Het album van februari is een heruitgave van een uniek album, met een nog unieker verhaal. “Spaced Out” van Thesda werd in 1979 uitgebracht (in een oplage van slechts 100 stuks!) en het is een mix van jazz, funk, soul en een vleugje disco. Het album heeft eigenlijk alles: dromerige melodieën, diepzinnige vocals en gekke tempo-verschillen.

Het verhaal gaat dat Eugene Hagburg, in die tijd een ‘high-level government executive’ bij de United States Postal Service, op een dag naar de radio luisterde en dacht: dat kan ik beter. Hij had thuis een eigen studio gebouwd, belde wat familie en kennissen (zijn schoonzoon speelde piano en saxofoon) en ze gingen aan de slag. Na afloop drukten ze wat LP’s in de kleinst mogelijke oplage, om uit te delen aan vrienden.

Fast-forward naar de 21e eeuw. Iemand koopt per ongeluk het album in een kringloopwinkel, is bij thuiskomst aangenaam verrast en zet het online. Vrij snel daarna pikken verschillende blogs het op en schiet de prijs op Discogs omhoog (gemiddelde prijs ligt nu rond de €500). Uiteraard duurt het dan niet lang voordat deze haast mytische cult-classic opnieuw wordt uitgebracht. Het Australische Left Ear Records kreeg de eer, waarschijnlijk omdat ze gespecialiseerd zijn in reissues van dit soort onbekende en vergeten pareltjes.

Bij zo’n opmerkelijk album hoort natuurlijk ook prettig gestoord artwork. Kevin Boitelle werkt als filmregisseur bij productiebedrijf Opslaan Als, maar maakte onlangs ook het boekje No Shots Fired, All Shots Missed (There Will Be Fun). Het artwork komt uit deze 64 pagina’s tellende comic. “All random bullshit” staat erbij en dat dekt de lading van deze Kakhiel/Jeroom cross-over best goed. Check vooral zijn website kevinboitelle.nl voor meer werk, het boekje is daar ook te koop voor €10.

Luister "Spaced Out" op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring