De perfecte mix tussen jazz en hiphop

Madlib - Shades Of Blue

Madlib is een man van vele gezichten. Als DJ en rapper verdiende hij z’n strepen al, maar zijn sterkste kant is toch wel het produceren van de meest vooruitstrevende, vernieuwende en simpelweg mind-blowing hiphop. Hij kwam in korte tijd met een gigantische hoeveelheid releases en liet daarmee de wereld kennismaken met hiphop’s hoop in donkere dagen.

Er is een documentaire over het toonaangevende Stones Throw label, waarin Madlib als een verstrooide professor is te zien in zijn studio. Die studio kwam hij soms weken achter elkaar niet uit omdat hij zijn vele ideeën letterlijk uit z’n systeem moest krijgen. Het grappige is dat hij vaak bij ieder ‘idee’ een andere naam koos. Op zijn Wiki-pagina staat dan ook een lange lijst met aliassen. Mocht je je afvragen wie al die andere namen op de hoes zijn: dat is Madlib, in z’n eentje, met al z’n persoonlijkheidstoornissen. Wat dat betreft is het logisch dat hij in 2003 door Blue Note werd gevraagd om Shades Of Blue te maken.

Zeg je jazz dan zeg je Blue Note. Het label is sinds 1939 de thuisbasis voor de grootste namen in het genre en bracht muziek uit van o.a. Miles Davis, John Coltrane en Herbie Hancock. Het archief van dit label kun je zien als de heilige graal van de jazz. Moet je nagaan hoe Madlib, crate digger extraordinaire, zich voelde toen hij toegang kreeg tot de kluis van dit label.

Op het album geeft Madlib zijn eigen draai aan hits als ‘Mystic Brew’ en ‘The Look Of Slim’. Hij tovert ware classics met drums en snares om tot jazzy beats waar je U tegen zegt, doorspekt met samples van KRS One, Gangstarr en A Tribe Called Quest. Maar het houdt niet op met alleen remixen. Madlib herinterpreteert ook juweeltjes als ‘Song For My Father’ en brengt met ‘Funky Blue Note’ een eerbetuiging aan het label.

Het artwork van deze maand is van Bob Waardenburg. Hij maakte eerder al een mooie ruwe schets bij het album van Charles Bradley (maart 2016). Momenteel zit Bob voor een aantal maanden in het Pompgemaal, als ‘artist in residence’ van het Mondriaan Fonds. Dit is het eerste werk dat hij op deze locatie heeft gemaakt. Kijk voor meer van Bob’s werk op www.bobwaardenburg.com.

Check hier de clip van Slim's Return:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring