Hypnotiserende Franse pop met vlaag van Halloween

La Femme - Psycho Tropical Berlin

Een aantal maanden geleden organiseerden we een prijsvraag in samenwerking met Overdose.am. We vroegen naar een album dat we per se moesten selecteren voor onze vinylclub. Er kwamen een aantal hele goede tips binnen, maar ééntje stak er wat ons betreft bovenuit: La Femme - Psycho Tropical Berlin.

Voordat we deze gouden tip kregen, kenden we La Femme alleen van een TV commercial van een Frans automerk. Dat er achter de aanstekelijke hit ‘Sur La Planche 2013’ ook een fantastisch album schuilde, was ons helaas volledig ontgaan. Dus wat doe je dan als rechtgeaarde muziekconnaisseur? Juist! Diggen!

Het toeval wil dat we in die periode net een weekend Parijs hadden gepland, zodat we onze zoektocht konden beginnen bij de bron: het label Born Bad en de gelijknamige platenzaak. Mocht je binnenkort toevallig in de Franse hoofdstad zijn, doe jezelf een plezier en ga er even langs. Wij werden namelijk positief verrast in deze shop en ondanks het feit dat wij geen woord Frans spreken, werd met handen en voeten al snel een deal gesloten.

Psycho Tropical Berlin is het debuutalbum van La Femme en werd uitgebracht in 2013. De excentrieke titel en het artwork zijn misschien een beetje vreemd en dat geldt zeker ook voor de muziek. Het gaat van surfpop tot krautrock en van psych-punk tot electro met vierkwartsmaten die niet misstaan in een set van bijvoorbeeld de formatie 2ManyDJs / Soulwax. Een hele mond vol dus, waarschijnlijk hebben ze er daarom in Frankrijk gewoon een naam voor bedacht: cold wave. Of was het toch yé yé? Hoe dan ook, het klinkt allemaal erg Frans, maar dat is in dit geval zeker niet slecht.

Door het hele album heen zit een vlaag van Halloween, met spookachtige orgels, synths en een pompende bass. Op het ene moment energiek, op het andere moment meer ingetogen. Onderaan de streep is het een goed gebalanceerd album, waarbij het ene nummer naadloos aansluit op het andere.

In eigen land is de groep al jaren razend populair. Daar buiten is de bekendheid wat minder groot, maar met een tour door de VS en de tweede plaat Mystère (dit jaar uitgebracht), komt dat helemaal goed.

Bekijk de clip van 'Sur La Planche 2013' op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring