Als een warm bad op een luie zondag

Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze

Loom, ingetogen en sober. Zo kan je de stijl van Kurt Vile omschrijven. Maar het album Wakin’ On A Pretty Daze is tegelijkertijd ook hoopvol, subtiel en laid-back. De man uit Philadelphia duikt samen met The Violators de diepte in, als een warm bad op een luie zondag.

In 2013 kwam het album uit en het betekende de definitieve doorbrak voor Vile. Hoewel hij in zijn relatief jonge leven al behoorlijk productief was, kwam het eerste voorzichtige succes pas met zijn album Smoke Ring For My Halo uit 2011. Wat hij daarvoor al had gedaan met zijn andere band The War On Drugs was wel terug te horen, maar zijn kwaliteiten als folkliedjes-schrijver kwamen op die plaat pas echt naar voren.

De aanpak bij dit album is minder direct, zoals al blijkt uit het bijna tien minuten durende openingsnummer. Nummers als KV Crimes en Shame Chamber laten horen dat Vile daarnaast over een goed gevoel voor puntige liedjes beschikt, maar de sfeer is over het geheel wat nonchalanter.

Het knappe is dat de langer durende nummers niet gaan vervelen, zelfs geen seconde te lang zijn. Terwijl de korte, wat vlottere nummers dankzij de bijna mompelende stem van Vile juist een rustgevende uitwerking hebben. Het lijkt wel een kruising tussen Lou Reed en Neil Young, maar dan moderner en toch nostalgisch.

We zijn ook erg te spreken over de productiekwaliteit van het album, geen half werk maar een stevige gatefold hoes en mooie beschermhoezen. Ook aan het artwork is veel aandacht besteed. De muur vol graffiti is vlakbij het huis van Vile te vinden, met referenties naar teksten en thema’s van het album. Mocht je er geen genoeg van krijgen, online is hier een mooie docu over te vinden.

Bekijk de video van het openingsnummer op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring