Hiphop met een gouden randje

Golden Rules - Golden Ticket

Toen we in december 2015 het album van A Tribe Called Quest selecteerden, ontvingen we een groot aantal enthousiaste reacties. We gingen daarom op zoek naar een waardig hip-hop album dat deze selectie kon opvolgen. Het album ‘Golden Ticket’ van Golden Rules stond hoog op ons lijstje en we kregen onlangs de kans om voor jullie de goudkleurige versie te regelen: drie keer goud dus!

De formatie Golden Rules bestaat uit de Londense beatmaker Paul White en rapper/zanger Eric Biddines uit Florida. White had al een behoorlijke reputatie opgebouwd met releases op het legendarische label R&S Records en One-Handed Music. Zijn producties zweven ergens tussen psychedelic rock, jazz en hip-hop en hij wordt gezien als een van de grootste talenten in het “post-Dilla” tijdperk.

Over labels gesproken: Golden Ticket is uitgebracht op Lex Records, wat begon als sublabel van het befaamde Warp. Tegenwoordig is Lex Records de thuisbasis van een hele rits grote namen in de scene: MF DOOM, BadBadNotGood, Kate Tempest en ga zo maar door.

De bijzondere samenwerking tussen White en Biddines kwam tot stand nadat White een mixtape van Biddines hoorde. Hij was gelijk enthousiast en stuurde een paar beats door naar Florida, in de hoop dat er een samenwerking zou ontstaan. Binnen een week kreeg White een aantal tracks terug en zat Biddines op een vlucht naar Londen om met White aan het debuutalbum te werken.

Als je de plaat voor het eerst opzet en denkt “Huh? Dit is André 3000 van OutKast!”, dan is dat niet heel raar. De stemmen lijken zoveel op elkaar, dat wij precies hetzelfde dachten. Maar het is al geen goud wat er blinkt (of juist wel), want Biddines past met zijn gouden keel en zuidelijk accent perfect bij de schitterende producties van White. Last but not least: ook Jamie Woon en Yasiin Bey (AKA Mos Def, die zichzelf ontsterfelijk maakte met het album ‘Black on Both Sides), zijn op de plaat te vinden met een kleine bijdrage.

Bekijk de clip van 'It's Over' op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring