Nieuwe benchmark in Britse electronische muziek

Submotion Orchestra - Colour Theory

We zijn aan het einde van 2016 gekomen en dat is voor ons een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Er is ontzettend veel goede muziek uitgebracht, artiesten uit een ver verleden maakten een succesvolle comeback en een groot aantal iconen zijn helaas niet meer onder ons. Daarnaast was 2016 het eerste volle jaar dat we met onze geliefde vinylclub actief zijn geweest en we willen jullie graag hartelijk bedanken voor alle vertrouwen en support!

Zoals gezegd is er heel veel goede muziek uitgebracht, maar wij willen graag de aandacht vestigen op één van de meest ondergewaardeerde albums van het afgelopen jaar: Submotion Orchestra - Colour Theory.

Het 7-koppige collectief uit Leeds brengt met hun vierde album “a new benchmark for British electronic music, expanding their cinematic, highly textured electronica to shape a record of immense poise and epic scope”. Dat zeggen de critici, maar ondanks deze lovende woorden troffen wij het album in geen enkel jaarlijstje aan. Wat ons betreft is dat onterecht, gezien de schoonheid van deze plaat. Wellicht heeft het te maken met de enorme stortvloed aan releases die afgelopen jaar voorbij kwam, maar dat is dan weer een luxeprobleem waar we niet over willen klagen.

Het album is een mix van electronic, downtempo en future jazz. Instrumentale tracks wisselen elkaar af met vocalen van frontvrouw Ruby Wood, maar ook van gastartiesten als Andrew Ashong, Billy Boothroyd en Ed Thomas. Natuurlijk mogen we ook de productieskills van Ruckspin niet over het hoofd zien, hij is immers het genie achter de sound van de band. Het geheel levert een fris, spannend en sferisch album op, wat niet onderdoet voor het werk van bekendere artiesten als Bonobo, The xx en Massive Attack.

Het artwork van deze maand is van Ray Hookski (Raymond van den Hoek). Deze grafisch vormgever, illustrator, kunstenaar en DJ maakte een print waarin de verloren helden van 2016 vereeuwigd worden. Er was helaas geen ruimte voor iconen als Toots Thielemans en Leonard Cohen, maar wel voor The Master of Reinvention, The Purple One, The Five Foot Assassin en Lemmy. Kijk voor meer van Ray’s werk op www.rayhookski.com.

Check de live opname van 'In Gold' op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring