25 Jaar legendarische hiphop

A Tribe Called Quest - People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm

We sluiten dit jaar af met een heruitgave van een absolute hiphop classic: A Tribe Called Quest - People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm. De reissue van dit debuutalbum bestaat uit 2 LP’s, geremastered door Grammy-winnaar Bob Power en met bonus remixes van J. Cole, CeeLo Green en Pharrell Williams.

In vooraanstaande Nederlandse media wordt soms nog een beetje lacherig gedaan over hiphop. Dat het altijd over geld, geweld en vrouwen moet gaan, et cetera. Maar vergis je niet: A Tribe Called Quest voegde met hun melodische beats een heel nieuwe dimensie aan het genre toe.

ATCQ maakte, in tegenstelling tot andere hiphop-acts uit die tijd, gebruik van jazz en 70’s rock samples. En de teksten zijn meer gericht op conversatie dan op confrontatie. Relaxed, openhartig en met veel humor. Het is dan ook niet vreemd dat er hele PhD proefschriften zijn geschreven over dit iconische album. Wat later werd bestempeld als ‘college rap’ of ‘backpackers hiphop’, gaf andere artiesten hun inspiratie en bestaansrecht. Zonder ATCQ ook geen Common, The Fugees of Mos Def, om maar wat namen te noemen.

Het artwork deze maand is van de Tsjechische designer Eliška Slováková. Ze liet zich inspireren door de 25 jaar oude albumhoes en gaf daar een hedendaagse draai aan. Ze koos de geboorteplaatsen van de remix-artiesten (resp. Frankfurt, Atlanta en Virginia) en gebruikte deze skylines “to illustrate people’s instinctive travels and the paths of rhythm”. Kijk voor meer werk van Eliška op eldesign.cz.

Check de clip van "Can I Kick It?" op YouTube:

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring