West-Afrikaanse all-female supergroup

Les Amazones d'Afrique - République Amazone

In de loop van een jaar proberen we onze leden te verrassen met een groot aantal genres en stijlen. Daarom hebben we deze maand gekozen voor een heel bijzonder album: ‘République Amazone’ van Les Amazones d´Afrique!

Afgelopen maart kwam het album van deze West-Afrikaanse all-female supergroup uit op het label Real World Records van Peter Gabriel. De producties zijn van de hand van Liam Farrel, die eerder ook meewerkte aan het album van Mbongwana Star. Na Mbongwana Star en Songhoy Blues was het duidelijk dat een nieuwe generatie Afrikaanse artiesten klaar staat om de wereld te veroveren. Les Amazones claimt met gemak hun plek aan deze top.

Maar dat is nog niet alles. De vrouwen hebben namelijk een missie: respect, gelijkheid en vrede voor iedereen. Het nummer ‘I Play The Kora’ is daar een mooi voorbeeld van en ook de reden dat het collectief bij elkaar is gekomen. Het nummer is een statement, omdat de kora (een soort harp) voorheen alleen door mannen bespeeld werd. De opbrengsten van dit nummer gaan naar de Panzi Foundation, een organisatie die vrouwelijke slachtoffers van sexueel geweld helpt in Congo.

Het album zou je kunnen categoriseren als ´world music´, maar dat dekt de lading niet helemaal want je kan met dit album alle kanten op. De tekst op de binnenhoes, waarin het turquoise vinyl zit, vat het mooi samen: “the album would be as much at home on the dancefloors of East London, or as part of an Awesome Tapes from Africa festival set in Croatia”.

Check hieronder de clip van "Dombola":

For The Record

Iedere maand een fantastische ervaring